Lukasz_Nepenti Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie poniższego konkursu, zapraszam do zadania ich w tym temacie PYTANIA: 1. Czy rysując np. dzbanecznika i jego 2 pułapki,mamy to zamieścić na jednej pracy, czy oddzielnych? Możemy postąpić bardziej "artystycznie" i np. na kartce A3 narysować na środku całego dzbanecznika, a gdzieś obok "wpleść" 2 rysunki pułapek? Czy może to musi być jakoś wyraźnie oddzielone? Są jakieś ograniczenia co do tego, czy można robić jak się chce? 2. Jeszcze jedno pytanie: Czy na pracy można umieścić nazwę gatunku? Tzn. mam na mśli np. jakąś ozdobną czcionką rysowaną, napis "nepenthes hamata" jest na środku, a mniejszze napisy, np. "dzbanek dolny" są umieszczone pod obrazkami z pułapkami 3. Kolejne pytanie Czo można umieścić opis (przedstawienie) dzbanecznika? Czy toma być praca bez żadnych tekstów, tylko am rysunek? 4. Może jeszcze jakaś muchołówka czy kapturnica?? 5. Napisane jest, że mają być 2 profile pułapki dzbanecznika. Czy to mają być widokiz boku dzbanka (bo pod pojęciem profil właśni to na pierwszy rzut oka rozumiem), czy może 2 dowolne pozycje dzbanka (np. widok do środka, żeby uwzględnić haczyki, i widok z boku)? 6. Poza tym, wg mnie późniejsze głosowanie może być niezbyt sprawiedliwe ze względu na to, że mamy możliwość oddania głosu na rysunek spośród 3 różnych typów obrazków. Są osoby, które np. bardzo lubią rosiczki, więc będą szukałynajładniejszej pracy wśród rysunków z rosiczkami, nie spojrzywszy nawet na tłustosza i dzbanecznika. To od razu wyklucza prace z tłustoszami i dzbanecznikami tylko dlatego, że ktoś najbardziej lubi rosiczki. Podobnie ja - na pewno nie bedę głosował na tłustosze, raczej szukać będę wśród dzbaneczników, ew. rosiczek. Może sprawiedliwiej ze względu na rzeczy tego typu byłoby podzielić konkurs na kategorie i automatyczne byłyby 3 nagrody (raczej nepenti się nie zgodziłoby na przeznaczenie 3 x 100zł, więc możnaby nieco mniej, np. 50zł, a za to możliwość wydania ich na rośliny również)? 7. No i trzecia rzecz. Czy KONIECZNIE musimy wydać nagrodę na nasiona, podłoża, itp.? Pytanie to już było, ale proponuję, by np. dać możliwość podziału nagrody np. 50zł na rośliny (choć można na coś innego) i 50zł na inne rzeczy? Jeśli nie, to można chociaż za te 100zł kupić etykietki, środki do roślin, wyposażenie (np. higrometr, akwarium, ozdoby, itp.) lub koszta przesyłek gls-em? 8. No przyznam Łukasz ,ze to troche :blink: ..... Że mam dawać 100zł na doniczki i nasiona (doniczki mam w sklepie i ziemie tez) Powinno być poprostu wolny wybór. Ale i tak nie wygram P.S Mam nadzieje ze kolejne rysunki beda farbami,pastelami itp. 9. oj tego to sie chyba nie doczekasz bo te roślinki troche kosztuja ....... a tak wogóle to czy 100 zł to szybko nie pójdzie na nasionak i inne ??? myśle ze jak bym wygrał to i z tego bym sie cieszył 10. Mam pytanie chyba jeszcze takiego nie było bo nie widzę.Czy te rysunki maj byc na jednej kartce tylko czy każdy oddzielnie profil itp 11. Przeczytałem dokładnie regulamin i stawiam pytanie czy MOŻNA a nie czy TRZEBA - wiem co tam MUSI się znaleźć, pytam, czy można zamieścić dodatek w formie kwiatostanu. 12.Czy materiał, na którym sporządzany jest rysunek (karton, brystol...) musi być koloru białego? Czy może on mieć odcień szarości, beżu, ecru, kości słoniowej lub podobnej niekrzykliwej, stonowanej barwy? Jest napisane, że rysunek wykonujemy w czarno-białych barwach. Tak naprawdę ołówek nigdy nie będzie czarny więc czemu nie popielaty podkład? Chciałbym wziąć udział w konkursie ale do tworzenia rysunków, grafik posługuje się srebrnym sztyftem i rapitografem, który wymaga specjalnego podłoża. Niestety biały karton o odpowiedniej gramaturze, grubości i fakturze bardzo ciężko jest dostać. 13. Jak wkłada się do skanera rysunek a3??? Chyba ze mam wysłać do Nepenti ODPOWIEDZI 1. Wedle uznania, im większy i dokładniejszy rysunek, tym lepiej. 2. Tak 3. Bez zbednych tekstow 4. Nie tym razem 5. np z przodu i z boku lub od gory 6. Nie zgadzam sie z tym, bo mozna tak narysowac p.planifolia, ze szczeka wszystkim opadnie. Wiem co mowie, bo widzialem rysunki tworzone do nowej publikacji w Czechach i tu decyduje glownie wykonanie. Dlatego te 3 gatunki sa rownie atrakcyjne i ciekawe, wiec nic ich znacznie nie rozni pod tym wzgledem. http://www.hantsflytrap.com/images/accesso.../villpicstd.jpg to akurat n.villosa ,ale to taki przyklad jak mozna ladnie narysowac dzbanek 7. W tym konkursie jest wlasnie taka wygrana jak podano. 8. przetestuj nasz torf to poznasz roznice. A np malych doniczek prawie nigdzie nie ma. Poza tym nikt nie kaze na sile brac udzialu w tym konkursie 9. Dokladnie, zobaczcie ile nasion mozna za to kupic w naszym sklepie, a wybor jest co raz wiekszy 10. Wedle uznania 11. Jak nie trzeba to mozna, wszystko co ponad to jest na + dorysowanie kolejnej czesci, np nasiona, bulwy, innych profili, zblizen jest mile widziane. Te rysunki zostana pozniej opisane i beda sluzyly innym. 12. Podklad dowolny, z naciskiem na możliwie najbardziej biały. Szary kolor rysunku i jego odcienie (ołówek, grafit) oczywiscie tez wchodza w gre. 13. Możesz pójść do firmy zajmującej się ploterowaniem (drukowaniem w dużych formatach) projektów. Oni dysponują skanerami odpowiedniej wielkości i na pewno format A3 nie będzie dla nich problemem. Dosłownie za grosze ze skanują Ci to od ręki. A jak się ładnie uśmiechniesz to może za free. Ewentualnie możesz zabrać ze sobą płytę CD-R/RW, żeby potem mogli Ci taki rysunek nagrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 No przyznam Łukasz ,ze to troche ..... Że mam dawać 100zł na doniczki i nasiona (doniczki mam w sklepie i ziemie tez) Powinno być poprostu wolny wybór. Ale i tak nie wygram P.S Mam nadzieje ze kolejne rysunki beda farbami,pastelami itp. przetestuj nasz torf to poznasz roznice. A np malych doniczek prawie nigdzie nie ma. Poza tym nikt nie kaze na sile brac udzialu w tym konkursie To ja pozwole sobie dodac ze mozesz wygrac ta kase i wplacic ja na szczytny cel jakim jest konto aukcji charytatywnych ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 A czy za 2 i 3miejsce też będą jakieś nagrody a zastanawiam sie czy ktos pomyślał nad konkursem charytatywnie tzn. żeby narysować coś bez nagrody lub przekazanie jej na aukcje charytatywne ????? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 8 Marca 2007 Autor Share Napisano 8 Marca 2007 Mam pewien pomysł, który na pewno się Wam spodoba Nepenti mogłoby wysłać zwycięzcom dyplomy - dostaniemy te 100zł, które wydamy, a tak to jakiś ceryfikat nam przynajmniej zostanie, będzie fajna pamiątka. Mogłoby to tak wyglądać: ocywiście A4, jakiś ładny nagłówek (dla xxxxx blebleble w edycji blebleble marzec/kwiecień 2007 blebleble), mogłaby też być jakać ciekawa fotka na tym wydrukowana, no i oczywiście logo firmy (wizytówka) i podpisy p. Łukasza i współpracowników. Co Wy na to? Pomysl dobry, zostanie zrealizowany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Bardzo fajnie, panie Łukaszu, na pewno dla niektórych z nas taki dyplomik będziedużo więcej wart niż główna nagroda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Tak sobie szkicuje rysunek i myślę sobie ,że to będzie trochę przykre ze 1 osoba zgarnie wszystko. Powinny niektóre prace otrzymywać wyróżnienie ale tylko takie ładne i naprawdę co na nie zalogują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz-turek Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 No to będą te dyplomy za 2 i 3 miejsce?? :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 to teraz się pogubiłem ... w regulaminie jest napisane, że "3. rysunki wykonujemy w czarno - białych barwach, z cieniowaniem, ręcznie lub na komputerze, ale tworząc go od nowa np. na tablecie, bez przeróbek istniejących zdjęć. " czyli, że nie można przerabiać istniejących rysunków- zeskanuje go i poprawie w jakimś programie- tak nie można robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 to teraz się pogubiłem ... w regulaminie jest napisane, że "3. rysunki wykonujemy w czarno - białych barwach, z cieniowaniem, ręcznie lub na komputerze, ale tworząc go od nowa np. na tablecie, bez przeróbek istniejących zdjęć. " czyli, że nie można przerabiać istniejących rysunków- zeskanuje go i poprawie w jakimś programie- tak nie można robić?Możesz zrobić rysunek ręcznie lub na komputerze. Jeśli rysujesz ręcznie jakąś tam techniką (akwarele, ołówek, grafit, srebrny sztyft czy co tam wolisz), to potem możesz zeskanować ten rysunek i poprawić go w programie graficznym dodając cień, wyostrzając krawędzie, wzmacniając ostrość etc. Jeśli chcesz wykonać rysunek w programie graficznym na komputerze, to musisz go wykonać od „zera”. Nie możesz skopiować zdjęcia danej rośliny z internetu i stylizować go na grafikę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Czy tutaj można dać komentarze??? Do prac innych. Ponieważ widze bład w pracy pewnego uzytkownika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulka Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Czy to nie jest błąd z tym marginesem 5 cm, może chodzi o 5 mm!? 5 cm to bardzo duży margines! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Czy to nie jest błąd z tym marginesem 5 cm, może chodzi o 5 mm!? 5 cm to bardzo duży margines!Nie, to nie pomyłka: „Minimalna wielkość rysunku to A4, po 5cm marginesu z każdej strony...” Należy to interpretować w ten sposób, że max można zrobić margines 5cm na formacie A4. Chodzi o to, żeby rysunki nie były za małe. Możesz zrobić margines 5cm, ale nie możesz zrobić 6cm (na formacie A4, na A3 max margines wynosiłby 10cm, w myśl tego postu). Możesz zrobić margines 0,5cm jeśli chcesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 yyyyy chyba nie ...... w regulaminie chyba jest ze margines musi mieć 5 cm czyli 5 to 5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 (edytowane) a tu nie chodzi oto, że ten główny obiekt ma być w odległości 5cm od każdej z krawędzi kartki, żeby był dobrze widoczny- w centralnej części kartki ?a tak reszta moze być zamalowana, zagospodarowana inaczej..... tak mi się bynajmniej wydaje Edytowane 29 Marca 2007 przez kubczak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 29 Marca 2007 Share Napisano 29 Marca 2007 Nie chodziło mi o margines. Tylko mi sie zdaje ,że praca Yoshi chyba nie przedstawia nepenthes hamata. Bynajmniej ja Kubczakiem tak uważamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi